Geschiedenis

Het ontstaan van Damsterveer en Leutje Damsterveer.

Velen weten het niet maar de stad Appingedam is omgeven door water. Sommige mensen weten het nog van vroeger wanneer er op natuurijs geschaatst werd rond Appingedam. Het Damsterdiep loopt door de eeuwenoude binnenstad, het Nieuwediep, de naam zegt het, is gegraven rond de oorspronkelijke binnenstad. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de Groeve naar het Eemskanaal en het Schildmeer te gaan en kan men via de Maren ook diverse andere dorpen bereiken. Door de ontwikkeling van het plan Overdiep biedt het water ongekende mogelijkheden mede ook door de toename van het toerisme.

In 2014 ontstond bij een aantal Damsters het idee dat een rondvaartboot een prachtige aanvulling zou zijn voor de charme en leefbaarheid van de stad.

In korte tijd werd een bestuur gevormd dat aan de slag ging. Een boot werd gevonden en wel in Giethoorn, passend bij Appingedam. Binnen 3 week was via een certificaat uitgave een bedrag van € 54.000,– beschikbaar. Inmiddels waren er ook reeds aanmeldingen van een kleine 20 schippers die zich vrijwillig beschikbaar stelden. Er werden afspraken gemaakt met de VVV voor de verkoop van kaarten en arrangementen. Er werd een vaarschema gemaakt zoals een rondje Appingedam door de eeuwenoude binnenstad onder de hangende keukens door. Eén van de schippers nam de planning voor zijn rekening en in april 2014 kwam het Damsterveer onder grote belangstelling van publiek en media Appingedam binnen varen met als ligplaats de Jachthaven.

Inmiddels heeft deze rondvaartboot zijn meerwaarde voor Appingedam meer dan bewezen en is niet meer weg te denken uit de wateren in en rond Appingedam.

Jaarlijks worden rond de 5000 passagiers vervoerd die genieten van een rondje Appingedam of een tocht over het Damsterdiep of over de Maren. Maar ook bij bijzondere evenementen speelt het Damsterveer een belangrijke rol denk o.a. aan de jaarlijkse Coopluydenmarkt, Festival Terug naar het Begin en het Sea and Folksong Festival: Bie Daip.

Maar ook is de boot een belangrijke schakel in incidentele evenementen zoals de voorstelling Jan Brons is Terug waarbij het Damsterveer een kleine 700 bezoekers vervoerde naar het voorstellingsterrein op Lange Rijp vanuit het centrum van Appingedam en de pendeldienst naar Delfzijl tijdens Delfsail.

En dit allemaal door een enthousiaste groep vrijwilligers die tot op de dag van vandaag vol enthousiasme hieraan meewerken! Ook wordt er met de plaatselijke ondernemers en horeca samengewerkt. Hiervoor zijn verschillende arrangementen via het VVV te boeken.

Naast de Damsterveer, overdekte rondvaartboot, hebben we inmiddels ook een Leutje (kleintje) Damsterveer, een open rondvaartboot.

De Damsterveer biedt plaats aan 46 mensen en de Leutje Damsterveer aan 12 mensen. De Leutje Damsterveer leent zich er uitstekend voor om met een groep een rondvaart te doen. Groot voordeel van deze boot is dat hij onder de bruggen door kan. Wel is het nodig dat de opvarenden dan bukken of even op de bodem gaan zitten waardoor men goed ter been moet zijn om hierop mee te varen.